úterý 23. července 2013

Třešňový koláč podle Mary

Na našich rodinných polnostech rostou nejlepší třešně na světě. Možná úplně nejvíc nejlepší nejsou, ale já si to stejně myslím. Jsou to třešně chrupky, veliké a lesklé se spoustou šťavnaté dužiny, no prostě dokonalé. A i když nejlíp chutnají rovnou ze stromu, v lehkém letním koláči s mandlovým krémem excelují také. 

Recept na koláč opět pochází ze Zlaté knihy Mary Berry, protože se snažím využít volný čas k postupnému plnění svého dlouhodobého cíle, tedy upéct úplně všechny recepty, které tato kuchařka obsahuje. Koláč s čerstvými třešněmi patří k těm snazším, pouze musíte počítat s hodinovým chlazením těsta na koláčový základ a otravným procesem vypeckování třešní, pokud stejně jako já nemáte příslušné kuchyňské udělátko. Dám vám nicméně přátelskou radu: třešně poměrně snadno vypeckujete i tak, že si vezmete špejli a jejím tupým koncem zatlačíte do místa, odkud vyrůstala stopka. Pecka tak vystřelí druhým koncem třešně a sice po sobě logicky nechá otvor, ale třešeň i tak zůstane v jednom kuse, což je pro přípravu tohoto koláče žádoucí.


Na těsto budete potřebovat:
175 g hladké mouky
1 lžíce moučkového cukru
1/4 lžičky soli
120 g másla, pěkně studeného z lednice
2-3 lžíce vody, taktéž studené

Na náplň koláče pak potřebujete:
450 g třešní, vypeckovaných
3 vejce
300 ml smetany ke šlehání
60 g moučkového cukru
2 lžíce mandlového likéru
(nebo 1 lžičku mandlové tresti, tu jsem použila já)





Začněte přípravou těsta: v misce smíchejte mouku, cukr a sůl, přidejte na kousky nakrájené máslo a prsty zpracujte hrubší drobenku. Pak postupně po lžících přidejte vodu, těsto vypracujte do pěkně hladkého bochánku a dejte na hodinu chladit. Mezitím si můžete třeba vypeckovat ty protivné třešně... 
Po hodině chlazení těsto vyndejte a na moukou poprášené ploše vyválejte pokud možno do kruhového plátu, který bude o pár cm větší než koláčová forma. Vyválené těsto přeneste do formy - pokud se trochu trhá, namotejte ho na váleček a ve formě rozviňte. Lehce těsto přitlačte do formy, aby všude hezky sedělo, okrájejte případné přebytky těsta a pak vidličkou hustě propíchejte dno. Na těsto rozložte kus alobalu, zasypte ho libovolnou suchou luštěninou, co doma najdete, a dejte péct na 10 minut při 220°C. Těsto by mělo lehce zezlátnout a díky propíchání a následnému zatížení fazolemi (hrachem, čočkou, cizrnou, ...) by se nemělo vyboulit, pokud se tak i přesto stane, hned po vytažení formy z trouby se pokuste zatlačit vypouklá místa lžící.
Zatím co korpus chladne, dejte se do náplně. Vyšlehejte v míse vejce se smetanou a mandlovým likérem pěkně dohladka. Do předpečeného korpusu (nevadí, když bude ještě teplý), rozložte vypeckované třešně a opatrně přelijte vaječnou směsí - opatrně proto, že třešně mají tendenci se rozkutálet po korpusu, když na ně něco lijete moc rychle. 
Koláč pečte při 180°C zhruba 30 minut, povrch by měl zezlátnout a krém by měl být na okrajích pevný, nicméně uprostřed ještě trochu třaslavý, takže při testování špejlí nebo špičkou nože nezapichujte přímo doprostřed, ale nějaké 2-3 cm od kraje formy. Po upečení nechte koláč minimálně 10-15 minut odpočívat, to aby stihla ztuhnout i prostřední část koláče. A je hotovo, koláč se může krájet, za tepla je totiž taky moc dobrý. 
Chtěla jsem závěrem nějak zhodnotit plusy a mínusy tohoto koláče, ale tak si říkám, že to snad ani není třeba. Koláč hezky vypadá, výborně chutná, příprava není kdovíjak složitá... a protože jsou v koláči čerstvé třešně a vaječný krém, měl by se zkonzumovat pokud možno rychle, což je vlastně docela dobrá výmluva, proč si neustále chodit do kuchyně ukrajovat. Jak příhodné. :) 

4 komentáře:

  1. Na hotové variantě (stydím se) tohohle koláče je závislý můj muž. Konečně mám návod, jak ho připravit doma.

    OdpovědětVymazat
  2. Tuhle knížku mám doma taky a ráda bych z ní udělala skoro všechno:-) Krása

    OdpovědětVymazat
  3. Díky za recept, koláč je vynikající :)

    OdpovědětVymazat
  4. Zdravím, chci se pustit do přípravy, ale mám dotazy. Dá se těsto zatížit něčím jiným, pokud nemám luštěniny? A dá se do náplně použít i krupicový nebo třtinový cukr? Děkuji, hezký den.

    OdpovědětVymazat

Pokud nejste zaregistrovaní uživatelé, podepište se, prosím.