neděle 23. června 2013

拔丝苹果 Básī píngguǒ

Autentický čínský recept na karamelizovaná jablka aneb jak taky může vypadat domácí úkol.

Věřte nebo ne, překlad receptu a následná fotodokumentace přípravy čínského jídla dle vlastního výběru byl jeden z dílčích úkolů potřebných k úspěšnému ukončení jednoho praktického předmětu na vysoké škole. Nemusím snad dodávat, že takové úkoly beru všemi deseti a do vaření jsem se rozhodně nutit nemusela. Mým zdrojem byla kuchařka s prostým názvem Qingzhen - tímto slovem se v čínštině označuje menšina obyvatel vyznávající Islám. Že by právě muslimské kořeny byly příčinou schopnosti vyprodukovat obstojné sladkosti? :)  

Vybrala jsem si recept na jedno z mála použitelných (a poživatelných) sladkých jídel, které lze napříč celou čínskou kuchyní objevit, protože jak náš vyučující trefně poznamenal, čínské sladkosti jsou smutný příběh. A kdo někdy v Číně byl, ten by mu jistě dal za pravdu, v oblasti dezertů má Západ jednoznačně navrch, nedá se nic dělat. 
Karamelizovaná jablka jsou derivátem ovoce smaženého v těstíčku, které najdete v nějaké podobě snad ve všech asijských kuchyních. Jejich příprava je velmi jednoduchá co do počtu surovin i vynaloženého času, ovšem bleskové smažení i výroba karamelu už jistě určitou míru zručnosti vyžadují. Kvůli karamelu, který je logicky dost sladký, pak doporučuji zvolit nějakou kyselejší odrůdu jablek, která jeho chuť vyváží.



原料》               Suroviny: 
苹果300          300 g jablek         
白糖 100         100 g krupicového cukru
面粉100          100 g mouky
淀粉15            15 g škrobu
鸡蛋清 1          1 bílek
清油 1000        1000 g rostlinného oleje




Jablka omyjte, oloupejte a nakrájejte na kousky. Mouku, škrob a bílek smíchejte v misce, pak postupně přilévejte studenou vodu, dokud nezískáte hladké řidší těsto, přibližně jako na lívance.
Na pánvi rozpalte dostatečné množství oleje, aby v něm byly kousky jablek při smažení úplně ponořené. Proč je v čínské kuchařce uvedené množství oleje v gramech netuším, vážit jsem ho nezkoušela, k pohodlnému smažení mi bohatě stačilo 750 ml.  Oloupaná jablka rovnoměrně obalte v těstíčku, vložte je do rozpáleného oleje a smažte, dokud těstíčko nenabude světle žluté barvy. Opravdu jen světle žluté! Zlatá či hnědá už by byla moc, základem totiž je, že jablko vytáhnete hned jak se těstíčko osmaží dost na to aby trochu křupalo, ale jablka uvnitř zůstanou šťavnatá.
V pánvi, ve které se smažila jablka, si nechte jen pár kapek oleje, zbytek vylijte. Vsypte do pánve cukr a zahřívejte, dokud se nerozpustí a nezíská světle hnědou barvu. Do takto zkaramelizovaného cukru vložte zpět osmažená jablka a rovnoměrně v karamelu obalte. Musíte pracovat rychle, aby se k sobě kousky jablek moc nepřilepily. Po vyjmutí jablka oddělte od sebe a rozložte na talíř lehce potřený olejem - opět kvůli značné lepivosti ještě měkkého karamelu, odštipování jablek přibetonovaných k tácku je zbytečná práce navíc. :)  

Tip z původní kuchařky: každý kousek před snědením napřed rychle namočte do misky se studenou vodou, karamel se pak bude méně lepit na zuby. 
No, co si budeme povídat, pokud máte raději lehké a pokud možno ne moc sladké dezerty, jablka v karamelu nebudou nic pro vás. Vy ostatní si jablka klidně zkuste vyrobit, třeba jen ze zvědavosti. Karamel a těstíčko dohromady tvoří sladký křupavý obal pro šťavnatý svěží kousek jablka uvnitř a myslím, že pokud si připravíte jen pár kousků a doplníte kopečkem zmrzliny, případně zasypete sezamovým semínkem, tak vám to ani v  aktuálním teplém počasí neuškodí. 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Pokud nejste zaregistrovaní uživatelé, podepište se, prosím.