pondělí 11. února 2013

Gevulde Speculaas - The Daring Bakers Challenge

S uveřejněním lednové výzvy Daring Bakers přicházím opět pozdě, ale vzhledem k těm devíti zkouškám a šesti zápočtům, které jsem musela za šest týdnů trvající zkouškové období zvládnout, se snad ani není čemu divit a doufám, že moji blogerskou absenci omluvíte. Na upečení zadání na leden jsem si přece jen nakonec čas našla, a to dokonce ještě v termínu, protože střídat náročnou psychickou práci s prací manuální považuji nejen za prospěšné, ale v mém případě i naprosto nezbytné, protože sezením nad učením 24/7 už bych jistojistě přišla o poslední zbytky mého duševního zdraví. :) A protože i příspěvek odtajňující výsledky mého snažení je lepší napsat pozdě než vůbec, vzhůru do toho.

Lednovou výzvu má na svědomí naše holandská kolegyně Francijn z blogu Koken In De Brouwerij, za což jí tímto děkuji. Její recept na Gevulde Speculaas, což je vlastně takový perník s náplní, mě okamžitě zaujal a bylo jasné, že ho prostě upeču navzdory celému zkouškovému období. Zpětně vzato si myslím, že to bylo dobré rozhodnutí - perník je totiž výborný a zároveň docela rychlý na přípravu, takže mé už tak dost chaotické studijní plány naštěstí nebyly více narušeny.
Na této výzvě se mi nejvíc líbilo, jak se skvěle trefila do ročního období, tedy minimálně těm odvážným pekařům, kteří obývají severní polokouli. Je to totiž typicky zimní pečivo, které se perfektně hodí k čaji nebo kávě (Francjin mimochodem doporučovala i horkou čokoládu) a při jeho pečení si krásně provoníte byt vším tím úžasným kořením, které si sami namícháte. Celý proces se vlastně skládá ze samých milých a příjemných aktivit (tedy nevím jak vy, ale já ráda míchám koření i ručně vypracovávám těsto), vztekání se může dostavit maximálně při patlání náplně na první vrstvu těsta, ale to je jediný možný zádrhel, který navíc bude po ochutnání ještě teplého perníčku okamžitě zapomenut, to mi věřte.

1. Výroba perníkového koření
Základními složkami směsi, které byste pokud možno neměli vynechat, jsou skořice (spousta skořice), mletý hřebíček, muškátový květ a mletý zázvor. Dále můžete dle svého uvážení přidat třeba anýz, koriandr, kardamom, bílý pepř nebo muškátový oříšek. Šikovný způsob míchání směsi, který nám Francijn poskytla, je následující.
Nejprve smíchejte:
2 lžičky mletého hřebíčku
1 lžička muškátového květu
1 lžička zázvoru
Podle chuti pak přidejte:
1 lžičku bílého pepře
1 lžičku kardamomu
1 lžičku koriandru
1 lžičku anýzu
2 lžičky muškátového oříšku
(z druhého seznamu si sami vyberte, jestli přidáte všechno, jen něco nebo vůbec nic, to už je na vás, třeba já do své směsi přidala jen trochu kardamomu a anýzu)
Výslednou směs koření zvažte a přidejte stejné množství skořice. Ta by totiž měla tvořit přibližně polovinu perníkového koření. Já jí dala ještě o trošku víc, skořice patří mezi má nejoblíbenější koření vůbec a nemívám ve zvyku s ní šetřit. :) 

2. Výroba mandlové pasty
Mandlová pasta tvoří náplň tohoto úžasného perníku a její příprava je docela jednoduchá. Potřebujete:
125 g jemně mletých mandlí (samozřejmě si můžete koupit i celé a namlít si je sami)
125 g krupicového cukru
1 velké vejce
1 lžičku citronové kůry
Nejprve důkladně promíchejte mandle s krupicovým cukrem, pak přidejte citronovou kůru a nakonec vejce. Vzniklou pastu dejte vychladit do lednice.

3. Perníkové těsto
250 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
150 g přírodního cukru
špetka soli
15 g (cca dvě lžíce) perníkového koření, vlastnoručně připraveného :) 
175 g másla

Nejprve smíchejte mouku, prášek do pečiva, cukr, sůl a koření. Pak přidejte na kostky nasekané máslo a vypracujte těsto. Můžete si samozřejmě pomoct foodprocessorem. Zpracované krásně hladké a voňavé těsto dejte na dvě hodiny chladit do lednice. 

4. Perník
Kromě perníkového těsta a mandlové pasty budete na finální fázi potřebovat:
1 rozšlehané vejce na potírání
celé mandle na ozdobu

Nejprve si vymažte kulatou formu nebo pekáček máslem a troubu předehřejte na 180°C. 
Těsto si rozdělte na poloviny a obě vyválejte tak, aby co nejlépe pasovaly do vaší formy. Jednu rozválenou půlku těsta dejte na dno, podle potřeby ještě upravte tvar a vyhlaďte nerovnosti. Potřete těsto rozšlehaným vejcem a rovnoměrně na něj rozprostřete mandlovou pastu. To bude možná trochu komplikované, protože pasta je značně lepivá, půjde to o trošku líp pokud si prsty navlhčíte vodou. Až se vám to podaří, potřete vrstvu mandlové pasty vejcem a přiklopte ji druhým vyváleným plátem perníkového těsta. Vršek opět potřete vejcem a ozdobte celými mandlemi. Můžete je samozřejmě i různě překrajovat a vytvořit tak na povrchu perníku nějaký sofistikovaný severský vzor. Já se přiznám, že jsem to docela odflákla, ze mě si příklad neberte. :) 
Ozdobený perník pak pečte přibližně 40 minut, pěkně dozlatova. 














Upečený perník vám vydrží několik dní a je možné ho i zamrazit, ale jak už jsem se zmiňovala, nejlepší je čerstvý. Doporučuji servírovat s čajem, dekou a teplými ponožkami. 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Pokud nejste zaregistrovaní uživatelé, podepište se, prosím.